Kevätkokouksen julkilauselma 2.4.2024

2.4.2024

Mihin Suomea johdetaan

 

Meillä kaikilla on yhteinen huoli meille rakkaasta Suomesta. Vahva ja välittävä Suomi on oikeistohallituksen hallitusohjelman nimi. Tavallisen duunarin näkökulmasta se näyttää olevan vahva ja välittävä Suomi rikkaille. Me olemme saaneet osaksemme pelkkiä heikennysesityksiä. Hallitus ajaa lakimuutoksia, jotka aiheuttavat vain niskakarvojen nousua. Vai miltä sinusta kuulostaa mm. ensimmäisen sairaspäiväolon palkattomuus tai paikallisen sopimisen avaaminen ilman mitään takaporttia? Meidän mielestämme paikallista sopimista saa harjoittaa vain koulutettu luottamushenkilö. Hallitus olisi voinut vastapainoksi antaa kanneoikeuden liitoille ja tulkintaetuoikeuden työntekijöille niin kuin se Ruotsissa on. Se ei oikeistolle käy, koska silloin yrittäjät joutuisivat tavoiteltua huonompaan asemaan. Me aidosti pelkäämme miten työmarkkinoilla tulee käymään ellemme kaikki yhdessä löydä yhteistä säveltä neuvotteluissa työehdoista.

Hallituksen saavutukset tähän asti ovat surullista luettavaa vaalilupauksiin nähden. Velkaantuminen piti taittaa ja säästötalkoot aloittaa. Sen sijaan hyväosaiset rikastuu kiitos tuloverouudistuksen. Vähäosaiset puolestaan köyhtyvät sosiaaliturvauudistuksen myötä. Tämän seurauksena jopa 100 000 suomalaista tippuu tänä vuonna toimeentulotuelle. Lapsikorotusten poistamisen myötä lapsiköyhyys taas nousee noin 17 000 lapsella. Onkin suuri vaara, että lapsia syrjäytyy ennätysmäärä ja sairaanhoitokulut nousevat tulevaisuudessa räjähdysmäisesti. Viimeisen vuoden aikana Suomeen on tullut työttömiä 20 000 lisää ja lomautettujen määrä on noussut 12 700, mikä on kolmasosan suurempi kuin vuotta aiemmin.

Koskaan ennen ei ole Suomessa myöskään nähty näin pitkiä poliittisia lakkoja, jotka ovat suoraa seurausta hallituksen sanelupolitiikasta ja ryhtymisestä työmarkkinaosapuoleksi. Me olemme valmiita taistelemaan heikennyksiä vastaan. Viestimme Suomen hallitukselle on, emme nykymenoa hyväksy. Pääministeri Orpo, Valtionvarainministeri Purra ja Työministeri Satonen: nyt on teidän aika näyttää sitä välittämistä ja perua sosiaaliturvaleikkaukset, tulla vastaan työelämän heikennyksissä ja palauttaa vanhat kunnon kolmikannat sanelun tilalle. Teidän on aika kantaa vastuunne ja pitää kiinni vaalilupauksistanne Suomen kansalle. Tällä teidän näyttämällänne suunnalla joudumme vain entistä syvempään vastakkainasetteluun, mikä varmasti tulee näkymään seuraavissa työehtosopimusneuvotteluissa.

 

Turun Elintarviketyöntekijät 144 ry

kevätkokous

Lisätiedot:

Jukka Silvonen

Puheenjohtaja

Puh. 040 825 7001

jukka.silvonen@ao144.eu

Puh. 040 825 7001

jukka.silvonen@ao144.eu⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠