Julkilauselmat

T I E D O T E 12.3.2019                                               JULKAISUVAPAA HETI

Työmarkkinoiden ilmastonmuutosta kohden vaaleissa

Turun elintarviketyöntekijät käsittelivät ammattiosastonsa kevätkokouksessa ajankohtaista tilannetta Suomessa.  Kokous totesi että eduskuntavaalit huhtikuussa tulevat olemaan tärkeät työehtovaalit. Lopultakin on koittamassa palkansaajaväestön kauan odottama loppu porvarihallituksen kunniattomalle taipaleelle. On ilmaston muutoksen aika työmarkkinoilla, viestitti kokousväki.

Kokous päätti tukea työväen puolueiden vaalityötä, ja kehotti kaikkia palkansaajia yhteiseen rintamaan äänestämään politiikalle uusi suunta. Pääministeri Juha Sipilän hallituksen palkansaajia, eläkeläisiä ja työttömiä sortavan sanelupolitiikan tilalle äänestämme Suomen hallitukseen, jolta odotamme yhteistyökykyä ay-liikkeen suuntaan, ja joka on valmis korjaamaan nykyhallituksen virheet ja lopettamaan leikkauspolitiikan. Emme halua enää riitelyä ja poliittisia lakkoja, vaan yhteiskunnan rakentamista yhteistyöllä. Sellaista suuntaa lähdemme eduskuntavaaleissa äänestämään, lupaavat elintarviketyöläiset.

Vaadimme että työttömiä nöyryyttävä ja työttömyysturvaa leikkaava aktiivimalli on kumottava. Ansiosidonnaista työttömyysturvaa on sen sijaan parannettava ja työttömyyskassat säilytettävä. Karenssien ja rangaistusten sijaan odotamme työllistymismahdollisuuksien parantamista henkilökohtaisella ohjauksella, ja sallimalla myös opiskelu työttömyysturvalla. Työttömillä ei myöskään pidä teettää mitään ilmaistyötä. Työmarkkinoille tarvitaan oikeita työpaikkoja. Kaikki työt Suomessa on tehtävä työsuhteissa ja yleissitovan työehtosopimuksen mukaisin palkoin ja työehdoin. Elintarviketyöläiset vaativatkin nollatyösopimusten kieltämistä, takuupalkkaa vuokratyöntekijöille, alipalkkauksen kriminalisointia ja kanneoikeutta ammattiliitoille.

Odotamme myös että tulevassa hallitusohjelmassa turvataan kotimaisen elintarviketuotannon koko ketjun toimintamahdollisuudet. Kuluttajilla on oikeus tietää mitä syömme. Kaikkiin elintarvikkeisiin tarvitaan siksi pakollisiksi pakkausmerkinnöiksi valmistusmaa, pääraaka-aineiden alkuperämaa ja valmistuspäivä. Lähiruokaa syömällä olemme kaikki ympäristö- ja ilmastoystävällisiä, tietävät vaalityötä muutoksen hyväksi tekevät elintarviketyön ammattilaiset.

Turussa 12. 03. 2019

Turun Elintarviketyöntekijät 144                                                                                                                                                Kevätkokous

Jesse Järveläinen

puheenjohtaja

p. 046 851 2050

______________________________________________________________

T I E D O T E                8.11.2018                                               Julkaisuvapaa heti         

Turun elintarviketyöntekijät:

Sopimusyhteiskuntaan markkinarauha jouluksi

 

Suomen suurimman elintarvikealan työläisten ammattiosaston syyskokous pidettiin tilanteessa, jossa vallitsi välirauha porvarihallituksen ja ay-väen välillä. Kokousväki paheksui voimakkaasti kärjistyneeseen tilanteeseen johtaneita hallituksen toimia työntekijöiden ja työttömien aseman heikentämiseksi. Yksimielisiä oltiin siitä, että mikäli työntekijöiden oikeuksien polkemista aiotaan jatkaa, on ay-liikkeen joukkovoima taas otettava käyttöön. Irtisanomiskynnyksen laskemista ei pidä hyväksyä minkään kokoisissa yrityksissä, oli kokousväen viesti omalle liitolleen ja SAK:lle.

 

Sinällään tätä kohta päättyvää porvarihallituksen toimikautta pidettiin varsin opettavaisena kokemuksena. Hallitus on leikannut työläisiltä, työttömiltä, lapsiperheiltä ja opiskelijoilta.

Nyt jokainen työläinen viimeistään ymmärtää, että vastakkainasettelun aika ei Suomessa ole ohi.

Luokkataistelu jatkuu saaden vain uusia muotoja. Kun työmarkkinoiden häirikön Suomen Yrittäjien lobbarien edistämä hallituksen lakihanke törmäsi järjestäytyneen työväestön bunkkeriin, kaivettiin porvariston varikolta esiin uusi ay-liikkeen ytimeen kohdistettu täsmäase taloustieteen nobelisti professori Bengt Holmström, joka paljasti räikeän tietämättömyytensä väittämällä ”että työttömillä ei ole ääntä”. Lisäksi hän uhosi että, ”ay-liike pitää tarvittaessa pakottaa hyväksymään työehtojen heikennyksiä”. Tätä räikeää hyökkäystä työehtosopimuksemme yleissitovuutta kohtaan emme suosittele yrittämään, totesivat elintarviketyöläiset. Kannattaisi pistää nyt tällaisille surullisen hahmon ritareille EK:n toimesta äkkiä jäitä hattuun, etteivät pilaa vielä joulumarkkinoitakin, oli kokouksen viesti.

 

Kotimaisen ruoan ammattilaiset totesivat että, ensi keväänä on muutoksen aika. Porvaripuolueiden sydämettömyys on tällä vaalikaudella nähty. Kuten tunnettua, sydän on ihmisellä vasemmalla. Kokous kehottikin niin työttömiä kuin työssä käyviä sydämellisyyteen. Äänet vaaleissa työväenpuolueille lopettaa demokratian irvikuvan Sinisen minipuolueen loikkariministerien ylimieliset virnistelyt ministeriaitiosta ja varmistaa, ettei työmarkkinoita häiriköidä enää mistään hurskastelijoiden tupailloista. Siihen työhön kutsumme mukaan myös sopimusyhteiskuntaa arvostavat rehelliset yrittäjätkin. Yhteisvoima luo maailman uuden!

 

Turun elintarviketyöntekijät 144  ry

Syyskokous

 P;sta

 

Jesse Järveläinen

puheenjohtaja

puh. 046 851 2050

Tiedote 20.03.2018                                      

Pirun piiska pois työttömän selkänahasta

Kolmikantaisessa neuvottelujärjestelmässä sanojensa syöjäksi osoittautuneen Suomen porvarihallituksen kunniaton taival isänmaan työmarkkinapolitiikassa keskustelutti edelleen vakavasti Turun elintarviketyöntekijöitä kevätkokouksessaan. Työttömien aktiivimallin kehitellyt hallitus todettiinkin kyllä sinällään aktiiviseksi.  Ovathan tämän hallituksen toimet aktivoineet kansalaisia useammankin kertaa kaduille marssimaan.  Pari kertaa on ammattiyhdistysliikekin aktivoitunut toreille raittiiseen ilmaan, pois kolmikantaisesta neuvottelupöydästä.  Hiukan on kokeiltu myös liittojen lakkokoneistojenkin aktiivista toimivuutta, muisteli kokousväki.

Suomen kansalle tämä pääministeri Juha Sipilän omaperäinen kolmen porvaripuolueen hallitusluomus on näyttänyt, miten värikkäästi länsimainen demokratia kukkii.  On siinä ollut kansalaisilla ihmettelemistä, kun kesken vaalikauden Suomen keskustan lannoittamasta politiikan apilapellosta on versonut hallitusmaisemaa hallinneen kokoomuksen ruiskukan rinnalle omituinen Sininen tulevaisuus. Kokousväen mielestä tälle ryhmittymälle sopisi nimikkokasviksi tuo pelto-ohdake, joka kansan syvissä riveissä tunnetaan nimellä – pirun piiska. Todella osuva nimi, kun tietää että juuri tätä puoluetta edustaa työministeri Jari Lindström, jonka ajamassa aktiivimallissa on pirullisuutta ja piiskaa kerrakseen, totesivat Elintarviketyöntekijät. Nämä työttömyyden kokemusasiantuntijat sen tietävät. Onhan Suomen EU-jäsenyyden ajalta elintarvikealan tehtaiden lakkautuksia Turun seudulla nähty niin panimo-, tupakka-, meijeri-, makeis-, liha- mylly- kuin leipomoalaltakin. Työttömiä on tehty paljon, eikä taida valitettavasti ihan vielä tähänkään jäädä, epäili kokousväki.

Onkin todella loukkaavaa, että työttömäksi joutuneita alamme työläisiä uhkailee ja nöyryyttää tämä hallitus, omituinen kansanvallan yrttitarha, joka pysyy pystyssä vain puolueen varassa, joka ei koskaan ole saanut missään vaaleissa kansalta yhtäkään ääntä.  Nyt eduskuntaan on jätetty aktiivimallin kumoamista vaativa kansalaisaloite, jonka on allekirjoittanut yli 141 000 kansalaista.  Turun Elintarviketyöntekijät jäävät mielenkiinnolla odottamaan, painaako kansanjoukkojen massiivinen vaatimus enemmän kuin porvariston kabinetissa kasvatettu politiikan ohdake - pirun piiska?

Turun elintarviketyöntekijät 144 ry

Kevätkokous   

P:sta

Jesse Järveläinen

puheenjohtaja

puh. 046 851 2050

____________________________________________________________

Kannanotto 09.01. 2018                                                                               Julkaisuvapaa heti     

Turun elintarviketyöntekijät vaativat:  

Aktiivimallista, aktiiviseen toimintaan ay-liike!

Suomen porvarihallituksen vuoden vaihteessa eduskunnan päätöksellä voimaan saattama epäinhimillinen keksintö nimeltään ”työttömyysturvan aktiivimalli” on yhteiskunnassa laajasti ja tietysti myös elintarvikealan työntekijöiden keskuudessa syystäkin aiheuttanut voimakasta suuttumusta. Työpaikoilla on todettu hallituksen toimien olevan todella irvokasta menoa. Omissa käsissä olevien valtion työllistämistä edistävien toimien tekemisen sijaan, nyt yritetään sysätä syy omasta saamattomuudestaan työstään syrjäytetyille. Osoittaa todella täydellistä ihmisyyden ylenkatsomista leikata työttömien perheiden vähäinenkin turva vaatimalla tuloksia, jotka eivät ole työnhakijan päätettävissä. Näin absurdi laki ei miltään kantilta tarkasteltuna voi olla oikeusvaltiossa täytäntöönpanokelpoinen, arvioivat työläiset. Laki kyllä paljastaa sen, että tämä nykyinen kolmen porvaripuolueen kopla on henkisessä mielessä edelleen vuodessa 1918. Silloin köyhää kansaa halveksiva luokkavihamielinen politiikka johti vakaviin seurauksiin yhteiskunnassa. Tätä vastakkainasetteluako jälleen kaivataan, kysyvät elintarviketyöläiset vakavina.

Ammattiyhdistysliike on pitkällä kärsivällisyydellä koittanut neuvotella kolmikantaisesti tämänkin sortohallituksen kanssa. Nyt nähdään mihin se on johtamassa. Kun pirulle antaa pikkusormen, se vie koko käden, sanoo vanha kansan viisaus. Näin on taas käymässä! Leikkaukset seuraavat toisiaan ja sopimukset hallituksen kanssa eivät pidä. On korkea aika ay-liikkeen koko voimallaan nyt nousta puolustamaan kaikkia jäseniään. Tai muuten jokainen meistä voi kohta joutua vuorollaan tällä ”aktiivimallilla” nöyryytettäväksi. Siellä yksilöinä porvarin portilla kontatessa ei oikeutta enää saada, arvioivat elintarviketyöläiset.

Me Suomen suurimmassa elintarviketyöntekijöiden ammattiosastossa tunnemme työmarkkinoiden historian omakohtaisesti jo vuodesta 1904 alkaen. Siksi työtaistelukoneistomme on ollut yli sata vuotta viritettynä kulloiseenkin tilanteeseen. Olemme nytkin siis valmiita osallistumaan tarvittaessa tällaiseen aitoon ay-liikkeen yhteiseen taistelevaan aktiivimalliin, jolla ennenkin on pärjätty. Me emme pyydä, me vaadimme!

Toverit SAK:n johdossa! Oletteko Te jo viimein hereillä, ja valmiit astumaan johtoon? Vai toimitaanko ilman Teitä? Kenttä kysyy, tuleeko vastausta.

 Turun elintarviketyöntekijät 144 ry

P.sta 

Jesse Järveläinen

puheenjohtaja

Puh. 020-7854067

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

T I E D O T E                                           2017-11.14                                      Julkaisuvapaa heti

 

Turun elintarviketyöntekijät:

 

Työntekijän lailliset oikeudet eivät ole liikesalaisuuksia

 

Turun elintarviketyöntekijöiden ammattiosaston syyskokousta keskustelutti laajasti Sipilän hallituksen toimet, jotka ovat tulleet julki EU:n liikesalaisuusdirektiivin kansallisen täytäntöönpanon yhteydessä. Näyttää vahvasti siltä, että hallituksen asettama työryhmä on laajentanut direktiivin tarkoitusta ja ujuttanut lakiesitykseen Suomen Yrittäjien ja Elinkeinoelämän Keskusliiton toiveita, jotka näyttävät tähtäävän yksipuoliseen sanelupolitiikkaan työpaikoilla.

 

Elintarviketyöläisten mielestä lakiesitys julki tulleessa muodossaan lisäisi entisestään jännitteitä työmarkkinoilla ja loukkaisi merkittävästi työntekijöiden perusoikeuksia, järjestäytymisoikeutta ja sananvapautta. Tilanne työpaikoilla muodostuisi kestämättömäksi, jos riitatilanteissa vastapuoli voisi liikesalaisuuden varjolla kieltää työntekijää kertomasta edes ammattiliittonsa juristille kiistan taustoja. Käytännössä tällaisen mielivallan mahdollistaminen veisi myös pohjan kaikenlaiselta työpaikkakohtaiselta sopimiseltakin, jota yrittäjät nykyisin niin hartaasti kaipailevat. Uhkailu ja salailu kun eivät oikein kuulosta palkansaajan korvissa siltä sopimiselta.

Kokous viestittikin selkeästi, ettei ay-liike voi hyväksyä lakia, joka käytännössä vaarantaisi työntekijöiltä jopa perustuslain säätämän riippumattoman oikeudenkäynnin toteutumisen Suomessa, ja olisi vielä selvässä ristiriidassa implementoitavan EU:n direktiivinkin kanssa.

 

Elintarviketyöläiset suosittelevatkin Suomen hallitukselle, sekä EK:n ja Yrittäjien patruunoille peräytymistä ajoissa katalista aikeistaan. Liikesalaisuuden varjolla jättimäisillä sakoilla uhkaamisen ei pidä kuulua kenenkään työsuhdeasioiden hoitamisen arkeen. Sen sijaan yleissitovan työehtosopimuksemme mukaan toimien, työntekijäin oikeuksia kunnioittaen, säilyy joka yrityksessä työrauha. Sillä keinolla pysyy myös kilpailukyky ja liikesalaisuudetkin oikeassa kuosissa, tietävät puhtaan kotimaisen ruoan tekijät.

Mutta onko Suomen porvarilla jo viimeinkin sitä malttia viisastua?

    

 

Turun elintarviketyöntekijät 144 ry

syyskokous

 

P:sta

Jesse Järveläinen

puheenjohtaja

puh. 020-7854 067

 

 

_______________________________________________________________

T I E D O T E               28.03.2017                                  Julkaisuvapaa heti

 

Työväki uurnille                           

Porvaripuolueiden muodostaman SOS-hallituksen kausi on ollut Suomen työväenluokalle ankaraa aikaa. Vastakkain asettelun aika on palannut yhteiskuntaan julmana leikkauspolitiikkana. Yhteiskunnalliset epäkohdat ja leipäjonot ovat kasvaneet, kun työttömienkin turvaa on heikennetty. 

Työmarkkinoilla porvaripolitiikan jatkeena on Elinkeinoelämän keskusliitto voimansa tunnossa lähtenyt irtisanomaan keskusjärjestösopimuksiakin. Onpa uusi puheenjohtaja Veli-Matti Mattila julkisuudessa arvostellut palkkatasoammekin liian korkeaksi. Näyttää siis, että tämä Suomen itsenäisyyden juhlavuosi on saanut työnantajat laajasti haaveilemaan yhteiskunnan kehityksen kääntämisestä 100-vuotta taaksepäin, jolloin tuo työpaikkakohtainen ns ”sopiminen” tapahtui työpaikoilla. Työväenliikkeen muistissa on kyllä vielä tuo raakalaismaisen sanelupolitiikan aika, jolloin isäntävalta työpaikoilla rehotti julmana. Nyt meillä on turvanamme työehtosopimukset ja ammattiliittomme, joten voimme sanoa että sanelupolitiikkaan ei ole paluuta, viestittävät turkulaiset elintarviketyöläiset.

Näinä päivinä, kun Suomessa valmistaudutaan taas kunnallisvaaleihin, on montakin syytä työläisten ottaa nykyisestä yhteiskunnallisesta tilanteesta ja historiasta oppia. Itsenäisen Suomen alkuaikana vuonna 1917 marraskuussa, saatiin vasta laajalla suurlakolla painostamalla voimaan kunnallislait ja laki 8 tunnin työajasta. Edellisen sukupolven merkittävät saavutukset, joita meidän sukupolvemme on tänä päivänä erityisesti syytä kunnioittaa ja puolustaa.  Turun elintarviketyöntekijöiden suuressa ammattiosastossa asian vakavuus onkin ymmärretty. Useita jäseniämme on nytkin ehdolla kunnallisvaaleissa, ja ammattiosastomme kehottaa kaikkia työläistovereita työpaikoilla käyttämään äänioikeuttaan. Työväki uurnille! Tuo entisaikojen työläisten ylväs iskulause on tänäänkin erityisen ajankohtainen.

Työläinen, äänestä siis työläistä, kehotti ammattiosaston kevätkokouksen väki. Runoilijan sanoin: Ei oikeutta maassa saa, / ken itse sit´ ei hanki!

Turun elintarviketyöntekijät 144 ry

Kevätkokous

P:sta         

Jesse Järveläinen

puheenjohtaja

Puh. 020 – 7854 067

 

 

                                                                                                                                                                   

Turun elintarviketyöntekijät vaativat:

Pois leikkausten tieltä, kotimaata työllistämään

Suomen suurimman elintarviketyöläisten ammattiosaston Turun elintarviketyöntekijät 144:n syyskokouksessa, ei ymmärrystä Suomen porvarihallituksen toimille herunut. Kokous tuomitsi yksimielisesti hallituksen aikeet kurjistaa edelleen työttömien asemaa. Väki viestitti SOS hallitukselle, että ansiosidonnainen työttömyysturva on meidän työläisten itse maksama vakuutus, jonka tarkoitus on turvata perheidemme toimeentulo työttömyyden kohdatessa. Tämän turvan leikkaaminen hädässä olevilta työttömiltä on verrattavissa ryöstöön, jolla rikas vie köyhältä vähätkin elämisen eväät.

 

Jokainen ymmärtää, että karenssipäiviä lisäämällä ja työttömyysturvan kestoa lyhentämällä, ei yhtäkään työpaikkaa tähän maahan synny. Ja vaikka työttömät olisi ”aktivoitu” ilmoittautumaan vaikka joka päivä porvarin portilla ei se työllistymistä auta, jos hyvätuloiset johtajat eivät tunne vastuuta työllistämisestä ja investoi kotimaassa.  Työttömät ovat joutuneet omalta osaltaan jo enemmän kuin riittävästi markkinatalouden lamatalkoisiin joutuessaan pakolla luopumaan työpaikastaan. Syrjäytettyjä lisää nöyryyttämällä ei yhteiskuntarauhaa edistetä, sanoi kokousväki.

Suomen itsenäisyyden alkuaikoina 99 vuotta sitten ajauduttiin porvariston ylimielisellä politiikalla vakaviin väkivaltaisuuksiin. Sille tiellekkö SOS hallitus taas meitä johdattelee? Eikö historiasta ole mitään opittu, pohdiskelivat elintarviketyön ammattilaiset.

Kokouksen selkeä vaatimus olikin, että ammattiyhdistysliikkeen on puolustettava jäseniään niin työssä, kuin työttömänäkin. Yhtenäisenä onkin nyt viestitettävä porvarihallitukselle, että sosiaaliturvan leikkausten tieltä on turvallisempaa kääntyä yhteiskuntarauhaa turvaavaan investointien ja työllistämisen tielle.

 

Työttömyyden torjunnassa ja suomalaisen työläisen työllistämisessä voi meistä jokainen kansalainen olla mukana varsinkin näin joulun aikaan. On vain valittava niin joulun juhlapöytään kuin arkipöytiinkin puhdasta kotimaista elintarviketta. Suomen puhtaasta luonnosta kotimaisella työllä jalostetut laadukkaat elintarvikkeet, ovat niitä juhlapöydän herkkuja.  Suomalaiset elintarviketyöläiset ovat ne valmistaneet korkealla ammattitaidolla.  Kannattaa ostopäätöstä tehdessä tarkastaa aina, onko tuote varmasti kotimainen. Suomalaisenkin tuotemerkin alta, kun voi löytyä ties missä ulkolaisessa hikipajassa tehtyä tavaraa.  Kaikkien työnantajien moraali, kun ei ole aina ihan isänmaallisen tarkastelun kestävää. Valitettavasti, totesivat työläiset!

 

 

Turun elintarviketyöntekijät 144 ry

Syyskokous

 

Jesse Järveläinen

puheenjohtaja

puh. 020-7854 067

                                                                                                                                                                  

Yhteiskuntasopimus tuo lisää tuskaa pienituloisille! 

Turkulaiset elintarviketyöläiset keskustelivat kevätkokouksessaan vakavasta yhteiskunnallisesta tilanteesta, joka on seurausta yrityksestä torjua hallituksen pakkolait. Työmarkkinajärjestöt kuumeisesti yrittävät ratkaista Suomen kilpailukykyä, joka olevinaan toisi uusia työpaikkoja.

Paikallinen sopiminen tämän hetken työnantajan kanssa on vaikeaa tai jopa mahdotonta toteavat elintarviketyöntekijät. Todellista neuvottelutilannetta ei tule, vaan työpaikkojen luottamusmiehet asetetaan mahdottoman tilanteen eteen. Pienituloisten elintarviketyöntekijöiden on paikallisesti suostuttava alentamaan pieniä palkkoja, sillä kaikilla työnantajilla olevinaan menee niin huonosti.

Luottamusmiehellä on tällaisessa tilanteessa rajalliset mahdollisuudet puolustaa työntekijöitä. Toinen asia on, kun työnantaja maksuja siirretään työntekijöille. Porvarihallituksen meininki on ilmeistä, köyhät kyykkyyn ja osingot isommiksi omistajille. Näin toimimalla saadaan rikkaat tyytyväisiksi. Tämäkin tulonsiirto on suoraan pois köyhiltä ja tulee lisäämään työttömyyttä, sillä ostovoima pienenee.

Kolmas suunniteltu heikennys on kolme ilmaista lisäpäivää työnantajalle. Hallituksen mielestä tämä olevinaan tuo lisää työpaikkoja. Todellisuudessa työpaikkoja häviää. Äkkiä laskien 80 ihmisen työpaikassa kolmen päivän lisäys tuo työnantajalle 240 työpäivää ilmaiseksi. Tyhmempikin jo tietää mitä se tulee tarkoittamaan, ainakin yksi työpaikka menee tällä laskuopilla. Tämäkin yksi työtön joutuu kurimuksen tielle, kun nykyhallitus on leikannut työttömien toimeentuloja.

Turun Elintarviketyöntekijät ovat yhteistuumin valmiina taistelemaan heikompiosaisten puolesta. Emme tule hyväksymään heikennyksiä työehtoihimme, toteavat elintarviketyöntekijät yhteen ääneen.

Turun elintarviketyöntekijät 144 ry Kevätkokous P:sta

Jesse Järveläinen puheenjohtaja

puh. 020 7854 067

 

                                                                                                                                                                     

 

Syyskokouksen julkilauselma 18.11.2015

T I E D O T E! 2015–11-18 

Vatuloinnista vastatoimiin!

Turkulaiset elintarviketyöläiset keskustelivat syyskokouksessaan vakavasta yhteiskunnallisesta tilanteesta, johon on johtanut tämä kapitalismin uusi porvarillinen kolmikanta sipilismi-soinismi-stubbismi sanelupolitiikallaan. Hallitusohjelman fanfaarien soidessa on köyhää kansaa kuritettu ja ay-liikettä kiristetty ja uhkailtu pakkolailla. Työläisperheiden kestävyysvaje alkaa olla täyttynyt.

Nyt on nähty vielä jatkoksi että posti- ja logistiikka-alasta on tehty hallituksen lakkojen murtamisen harjoituskenttä tulevaisuuden varalle. Vuokratyöntekijöiden värvääminen lakon murtajiksi on räikeä hyökkäys koko järjestäytynyttä työväestöä kohtaan. Hyökkäyksen eturintamaan joutuneita postin työntekijöitä onkin nyt koko ay-rintaman voimin tuettava. Edunvalvontamme ketju on pidettävä murtumattomana, julistavat elintarviketyön ammattilaiset.

Valitettavasti porvarihallitus on nyt uppiniskaisesti ajamassa pakkolailla uhkaamalla ay-kentän siihen asemaan että, neuvottelupöydissä vatuloinnista on aika valmistautua tehokkaisiin vastatoimiin. Mahdolliset pakkolakien aiheuttamat menetykset on ulosmitattava seuraavalla työehtosopimuskierroksella vaikka yleislakolla. Liittomme perinteiden mukaisesti me emme pyydä, me vaadimme, viestittävät elintarviketyöläiset.

Työehtosopimukset ovat vielä voimassa, joten hallituksella on aikaa tarkistaa politiikkaansa. Turun seudun elintarviketeollisuuden monikansallisissa yrityksissä odotetaankin hallitukselta työmarkkinahäiriköinnin sijaan sitä luvattua sääntelyjen purkua. Aluksi vaikkapa sokeriverosta luopumalla ja alkoholilakia uudistamalla saataisiin markkinat vetämään. Näin tulisi lisää työtä turkulaisille, ja sitä tuottoa myös tänne kotiseudullemme sijoitetulle pääomalle. Siinä luulisi porvarihallituksellekin olevan parempaa tavoitetta, kun työmarkkinahäiriköinti luokkataistelua lietsomalla, tietävät puhtaan kotimaisen ruuan tekijät.

Turun elintarviketyöntekijät 144 ry Syyskokous

P:sta Jesse Järveläinen puheenjohtaja

puh. 020 7854 067

 

                                                                                                                                                                   

 

Ei pakkia yhteiskuntasopimuksella 14.08.2015

 

Meillä elintarviketyöläisillä on Suomessa pitkät ammattiyhdistystoiminnan perinteet. Tänä vuonna tuli kuluneeksi 110 vuotta oman ammattiliittomme perustamisesta. Monenlaisessa yhteiskunnallisessa murroksessa olemme siis mukana olleet vuosisadan varrella. Kokemuksesta tiedämme että joukkovoimaa on monesti tarvittu kun työläisten elinolosuhteita on puolustettu. Yksi merkittävimmistä saavutuksista kirjattiin vuoden 1917 marraskuulle, kun Suomen työväenluokka yhtenäisenä ajoi suurlakolla voimaan 8-tunnin työaikalain. Tuo laki asetti työvoiman riistolle jonkinlaiset rajat ja mahdollisti työläisille myös inhimillisen perhe-elämän. Tämän päivän elintarviketyöläiset osaavat yhä arvostaa tuota saavutusta, jonka pohjalle on vähitellen pala palalta rakennettu tätä hyvinvointiyhteiskuntaa.

Kahdeksan tunnin työaika on hiertänyt maamme työnantajien kengässä pitkään. Heti kansalaissodan jälkeen he esittivät ”luonnottomalla” tavalla syntyneen lain kumoamista, mutta porvarillinen tynkäeduskuntakaan ei silloin sentään sellaiseen ryhtynyt. Parin vuoden päästä Suomen itsenäistymisestä ja työaikalain säätämisestä tulee kuluneeksi 100 vuotta. Juhlavuoteen valmistautumisen merkeissä nyt vallassa oleva porvarihallitus on päättänyt taas kokeilla, josko nyt onnistuisi työajan pidentäminen tällä kertaa ns. ”yhteiskuntasopimuksen” keinolla. Konstit ovat siis monet, mutta sama kaiku on askelten kuin sata vuotta sitten, tietävät elintarviketyöläiset.

Turun elintarviketyöntekijöiden keskuudessa tuollainen historian pyörän taaksepäin vääntäminen on ymmärrettävästi nostanut vastustusta. Ennen minkäänlaisia yhteiskuntasopimusneuvotteluja voimme selkeästi todeta, että meidän pyörästä tuo pakki puuttuu.  Meidän sukupolvemme ei saa jäädä historiaan sellaisena joukkona, joka neuvottelupöydässä häpeällisesti antautumalla luopuisi edellisen sukupolven suurlakolla taistellen saavutetusta, julistavat työläiset.

Yhteiskuntasopimuksen neuvotteluihin toki voimme osallistua, mutta aivan toiselta pohjalta. Katsotaan neuvotteluissa vaikka sitä, miten paljon Suomen porvari on suunnannut investointejaan kaukomaille. Työpaikkoja on luotu Baltiaan, Kiinaan ja milloin mihinkin päin maailmaa, josta odottavat halpatyövoimaa löytävänsä. Voitot on globaalisti kierrätetty veroparatiiseihin. 

Lähdetään aluksi nyt vaikka siitä, että yhteiskuntasopimuksella tämä suomalaisten vuosisataisella työllä kasattu pääoma palautetaan kotimaahan työllistämään meitä suomalaisia ja luomaan verotuloja yhteiskuntaamme.  Kun vielä lisäksi alennetaan sokeri- ja alkoholiveroja sekä irtisanoudutaan järjettömistä EU-boikoteista, niin johan alkaa kauppa käydä, vienti vetää ja talous elpyy. Elintarviketyöläisten arvion mukaan tällaisella yhteiskuntasopimuksella tuo lama lieneekin jo laakista syrjäytetty. Joten eiköhän tehdä tältä pohjalta tuo yhteiskuntasopimus, esittävät elintarviketyön ammattilaiset.

Turun Elintarviketyöntekijät 144 ry

Puheenjohtaja Jesse Järveläinen

P: 020 7854 067

 

                                                                                                                                                                     

 

Kevätkokouksen kannanotto 18.03.2015

T I E D O T E                                                                2015–03-18                                                               

Turun elintarviketyöntekijät vaativat:

Nollatyösopimukset kiellettävä lailla

Suomen suurin elintarviketyöläisten ammattiosasto Turun elintarviketyöntekijät 144 keskusteli kevätkokouksessaan ajankohtaisista yhteiskunnallisista teemoista näin eduskuntavaalien alla. Kotimaisen ruuan ja työn asema todettiin monellakin tapaa uhanalaiseksi. Kansallisten sokeri- ja alkoholiverojen rasittamaa elintarviketeollisuutta on lisäksi rangaistu vielä EU:n pakotepolitiikalla, ja ajettu koko yhteiskunta entistäkin syvempään lamaan. Niin sanotut maltilliset palkkaratkaisut ovat leikanneet kotimaista kysyntää ja huonontavat edelleen elintarvike- ja kaupan alan työllisyyttä. Ei hyvältä näytä, arvioivat turkulaiset työläiset.

 Tilanteesta innostuneet teollisuuden patruunat ovat laman varjolla taas kehittäneet monenlaista leikkauslistaa. Eduskuntavaalien alla kansalle syötetään nyt yhden vaihtoehdon politiikkaa ja vaaditaan koeaikojen ja jopa työajankin pidennystä työttömiä täynnä olevaan maahan. Samaan aikaan käytössä on monessa työpaikassa nollatyösopimuksia, joiden myötä työhaluisen ihmisen elämänhallinta on todella vaikeaa. Ei ole työtön, mutta kun ei aina ole kuitenkaan niitä työtuntejakaan. Millä sitten elät? Nyt on korkea aika työläisten ja koko ammattiyhdistysliikkeen ryhdistäytyä, vaativat elintarviketyöläiset.

Turkulaiset elintarviketyöläiset vaativatkin vaalien jälkeen muodostettavan hallituksen ohjelmaan kirjausta nollatyösopimusten kieltämiseksi. Kaikenlaisten harmaan talouden veronkiertäjien harrastama työehtojen kiertäminen ja alipalkkaus on lisäksi kriminalisoitava. Tarvitsemmekin kanneoikeuden ammattiliitoille ja pääluottamusmiehille paremman työsuhdeturvan ja toimintaoikeudet. Näiden tavoitteiden takana seisovat kansanedustajaehdokkaat saavat elintarviketyöläisten äänet. Mikä näin heille tiedoksi saatettakoon.

Turun Elintarviketyöntekijät 144 ry

Kevätkokous

P:sta

Jesse Järveläinen

puheenjohtaja

puh. 020 7854 067

                                                                                                                                                                     

 

 

 

Syyskokouksen julkilauselma 22.10.2014

 

Turun Elintarviketyöntekijät kysyvät:

Eikö kaikki työvoima ole julkisen vallan suojeluksessa?

Ennen 20 vuotta sitten tapahtunutta kansanäänestystä silloiseen EY:hyn liittymisestä kansalaisille luvattiin, että jäsenyyden myötä saamme halvempaa ruokaa sekä alkoholia ja työpaikatkin lisääntyvät investointien lähtiessä liikkeelle. Moni silloin taisi tuohon uskoakin.

Turun elintarviketyöntekijät tarkastelivat syyskokouksessaan nyt vuosikymmenten kokemuksella noiden lupausten pitävyyttä. Totesimme että ne luvatut investoinnit ovat suuntautuneet kovin eri suuntaan kuin silloin ounasteltiin. Kotimainen elintarviketeollisuuskin on investoinneissaan suunnannut enemmänkin Baltiaan kuin tänne isänmaahan. Ruokaa täällä kyllä tarjotaan ostettavaksi monenlaisilla kirjavilla etiketeillä, joista alkuperämaan selvittäminenkin vaatii jo erityisiä salapoliisitaitoja, jos selviää niilläkään. Halvaksi tuota ruokaa ei silti voi parhaalla tahdollakaan luokitella. Sokeriverojen korotuksella on herkut viety kansan suusta ja elintarvikealan työpaikkoja vaarannettu. Mutta erityisen kovan kohtelun on kuitenkin saanut kokea alkoholijuomia valmistama teollisuus. On veroja, mainoskieltoja ja nippukaupalla muitakin rajoituksia. Tuotteiden hinnat ovat moninkertaiset EU-maiden keskitasosta ja kansalaiset matkailevat Viron laivalla juoman hakuun eteläisestä naapurista. Siinä tapahtuu kyllä sitä työvoiman vapaata liikkuvuutta, kun virolaiset vastavuoroisesti reissaavat vastakkaiseen suuntaan pohjoiseen töihin, totesivat elintarviketyöläiset.

Kokousväki arvioi myös että kovin ovat erikoiset nuo Suomen perustuslain tulkinnat nykyisillä kansanedustajilla ja ministereillä. Telakkateollisuuden työpaikkoja ollaan valtiovallan toimesta voimallisesti oltu turvaamassa. Hyvä tavoite tietysti, toteavat myös elintarviketyöläiset. On kuitenkin syytä kysyä, että miksi ei valtiovalta ole huolissaan samalla tavalla niistä kansalaisista, jotka ovat valinneet elinkeinokseen juomateollisuuden. Eikö heille kuuluisi vähintään sen verran perustuslain suojaa, ettei heidän laillista elinkeinoaan rasitettaisi toistuvilla kielloilla rajoituksilla ja säätelyillä, kysyvät työläiset.

Totuushan kuitenkin on että ilman laadukkaiden juomateollisuuden tuotteiden tarjoamista ei monikaan risteilylaiva maailman merillä pärjäisi. Ei olisi rautakourille rakentamista ilman laivojen drinkkibaareja, pubeja ja ravintoloita. 

Turun Elintarviketyöntekijät ry:n syyskokous päätti näin vaalien alla erityisesti vaatia selkeää suunnanmuutosta politiikkaan. Julkisen vallan on vastaisuudessa perustuslain mukaisesti huomioitava, että kaikilla elinkeinoelämän aloilla on oltava tasavertaiset oikeudet. Tämä edellyttää, että myös alkoholilain uudistuksen yhteydessä on purettava tarpeettomat mainoskiellot ja myyntirajoitukset, jotka vaikeuttavat kansalaisten oikeutta asialliseen tiedonsaantiin, haittaavat alan kehitystä ja vaarantavat alan työllisyyttä. Vaadimme myös selkeää irtiottoa EU:n pakotepolitiikasta, joka on jo aiheuttanut vakavaa haittaa elintarviketeollisuuden viennille ja työllisyydellemme.

Turun Elintarviketyöntekijät 144 ry

syyskokous

P:sta Jesse Järveläinen puheenjohtaja

puh. 020 7854 067